maandag 23 januari 2006

Mill - Parijs - Mill

fotoBinnen 4 uur vanuit je huis midden in Parijs, ideaal als je er even een weekend uit wilt. Met de Thalys vanaf Brussel ben je er in minder dan anderhalf uur. Het traject dat de Thalys vóór Brussel aflegt, is minder interessant omdat daar nog niet op maximale snelheid gereden kan worden. Eigenlijk kun je tot Brussel net zo goed met een normale sneltrein gaan. Dat doen wij dan ook altijd, we gaan tot Antwerpen of tot Mechelen met de auto, parkeren daar ergens dicht bij een station en nemen de eerste trein naar Bruxelles Midi. Vanaf daar hebben we dan plaatsen gereserveerd in de Thalys en zoeven naar hartje Parijs. Ideaal.
In Parijs is je vervoer altijd goed geregeld, met de metro kom je echt overal. Als regelmatige Parijsbezoekers weten wij inmiddels ook van wanten als het om de juiste overstappen en de kortste routes onder de grond gaat. Ook de hele grote metrostations zoals Chatelet of République hebben voor ons niet zo veel geheimen meer. Het blijft gewoon leuk om je zo snel te verplaatsen en heel ergens anders weer boven de grond te komen.
Gelukkig hadden we afgelopen weekend ook redelijk weer in Parijs en konden hele stukken boven de grond lopend afleggen. Zo ontdekten we toch weer straatjes die we nog niet kenden, ook al maken we er al jaren een gewoonte van om minstens één maar liever twee keer per jaar Parijs te bezoeken. Soms is het even puzzelen als je een speciaal gangetje zoekt, zoals bijvoorbeeld de Passage Molière. Ook overkomt het ons nog wel eens dat we de verkeerde richting uitlopen als we boven de grond komen en dan lichtelijk gedesoriënteerd op de kaart de juiste route moeten opzoeken. Maar waar we ook bovenkomen in Parijs, door onze jarenlange ervaring weten we uiteindelijk altijd weer waar we ons bevinden.
Vaste adresjes hebben we ook: zo lunchen we steevast een keer bij le Bonaparte aan de Place Saint Germain des Prés en bezoeken we minstens één expositie in Centre Pompidou. Deze keer was dat de Big Bang, een overzichtstentoonstelling over opbouw en verval in de 20ste eeuw. Véél grote namen en bekende werken, ook van Nederlandse kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Kees van Dongen. Maar ook Picasso en Andy Warhol: zeker de moeite van een bezoek waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten