zaterdag 12 mei 2012

Four Freedoms 2012

"Hello, I am the Iraqi ambassador in Norway", zo begon Sundus Omar Ali Albayraqdar gisteren een merkwaardig gesprek met mij in De Timmerfabriek in Vlissingen. Ze kwam naast me zitten en stelde zich onmiddellijk als zodanig voor om vervolgens haar bewondering te uiten over dr. Hussain al-Shahristani die op dat moment vlak voor onze neus geïnterviewd werd.

Dat was gisteren bij Hét Four Freedoms* Side Event 2012. Een hele mond vol voor een evenement dat bestemd was voor alle Zeeuwen, maar vooral voor studenten van de Hogeschool Zeeland en Roosevelt Academy die 's ochtends presentaties hielden met als thema 'Natuurlijk Zeeland' en mensen uit het Zeeuwse onderwijs waarvoor 's middags een onderwijsmarkt was en allerlei workshops georganiseerd werden met het thema 'Going glocal'. Dit evenement was de afsluiting van een week waarin intensief gebrainstormd werd over duurzaamheid en oplossingen daarvoor in Zeeland. Mijn aanwezigheid daar was het gevolg van het feit dat ik de website voor dit evenement heb mogen maken en bezig ben met een volgende website over 'going glocal'.

Om terug te komen op de Iraakse ambassadeur in Noorwegen: ze was speciaal naar Nederland gekomen om de uitreiking van de Four Freedoms Award bij te wonen aan de Iraakse minister van energie Hussain al-Shahristani, die zo aardig was om de dag voor de officiële uitreiking van de Awards aanwezig te zijn bij het side event. Net zoals mevrouw Ela Ramesh Bhatt uit India liet hij zich tijdens de lunchpauze interviewen over zijn speciale 'freedom'. Al-Shahristani ontving de prijs voor vrijwaring van angst en dat heeft alles te maken met de tijd dat hij gevangen zat in de Abu Ghraib gevangenis in de tijd van Sadam Hussein. Hij zat daar omdat hij weigerde zijn kennis in te zetten om atoomenergie toe te passen voor strategische doeleinden. Nu is hij minister van energie in het Irak na Sadam Hussein en houdt zich bezig met duurzame energie. Zon genoeg in Irak, zo stelde hij het zelf.

Mevrouw Ela Ramesh Bhatt ontving haar award vandaag voor vrijwaring van gebrek. In India houdt zij zich bezig met gelijke rechten voor vrouwen. Zij is ook lid van een selecte, door Nelson Mandela bij elkaar geroepen groep: de 'Elders'.(www.theelders.org: The Elders | Independent global leaders working together for peace and human rights.) Ela Bhatt ziet eruit als een klein kwetsbaar vrouwtje, maar is een sterk mens met vernieuwende ideeën over vrouwenrecht en gelijke behandeling. Enkele uitspraken van haar: "The next century is for women: for equal rights and capacity", "Women naturally keep people together" en "Changes require new thinking".

Na de lunch was er veel aandacht voor wereldburgerschap en mensenrechteneducatie. Ook de studenten van Roosevelt Academy die in juli naar Namibië gaan om het wereldburgerschap in de praktijk te brengen, waren aanwezig met een voorlichtingskraampje. Zij verzamelen nu op Zeeuwse scholen allerlei vragen die de kinderen hier willen stellen aan hun Namibische leeftijdgenoten. Het is de bedoeling dat er via de website interactie komt tussen deze twee 'werelden' om ze zo dichter bij elkaar te brengen.
Ter afsluiting werden de Zeeuwse Vier Vrijheden awards uitgereikt aan mensen of organisaties in Zeeland die zich op een bijzondere manier ingezet hebben voor hun omgeving.

Vrijheid van Gebrek: Stichting Hond Kan De Was Doen
Vrijheid van Meningsuiting: Helge Prinsen
Vrijheid van Religie: Zeeuwse Wereldvrouwen (Wereldwuuf)
Vrijwaring van Angst: COC Zeeland

*Four Freedoms: De Four Freedoms Award is een jaarlijkse prijs voor personen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor het waarborgen van de vier vrijheden zoals die door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in zijn zogenaamde “Four freedoms”-toespraak tot het Amerikaans Congres in 1941 werden benoemd.

Deze week op Lievendag's WeBlog: Zeeuwse traditie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten