zaterdag 25 november 2006

Stemmen in Milll

Met het hoogste opkomstpercentage van de regio (84,6% - ( landelijk 80,1%)) heeft de gemeente Mill een flinke steen bijgedragen aan de landelijke uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006. De verdeling van de stemmen in Mill wijkt niet noemenswaardig af van de totaaluitslag. Weliswaar is de CDA-aanhang in Mill groter en de PvdA-aanhang kleiner dan landelijk het geval is (respectievelijk 44,30% tegen 27% en 14,71% tegen 21,5%), maar dat wordt gelukkig ruimschoots goedgemaakt door de geweldige overwinning van de SP (20,64% tegen landelijk 16,9%). Er is dus nog volop hoop in Mill op een sociale toekomst!

Waar ik wel degelijk van geschrokken ben, is de 5,22% die op de Groep Wilders gestemd heeft. Hoe kun je nou in Mill wonen en de ideeën van Wilders onderschrijven? Het kan volgens mij niet zo zijn dat 5,22% van de bevolking van Mill en St. Hubert 'last' heeft van islamisering. Het is sowieso al bijzonder als je per dag één Islamiet in Mill tegenkomt. Hoofddoekjes worden in dit dorp enkel gedragen tegen de regen en de kou, enige religieuze bijbedoelingen heb ik de draagsters in ieder geval nooit toegedacht. Marokkaans of Turks is een taal die ik nog nooit gehoord heb in het dorp. Hoe is het mogelijk dat er hier mensen wonen die er blijkbaar behoefte aan hebben om op de Groep Wilders te stemmen? Onbegrijpelijk, maar ook heel erg jammer. Het lijkt verdacht veel op de angst voor het onbekende en dat is precies waar de PvdV (Groep Wilders) zich op richt.
Het zou mooi zijn als we daar met z'n allen (en dan bedoel ik niet alleen de mensen in Mill, maar alle Nederlanders) iets aan konden doen. Door bijvoorbeeld ons meer te verdiepen in de wereld van de Islam. Of door bewust contact te zoeken met mensen van Marokkaanse of Turkse afkomst. Heel gewone mensen die met dezelfde zorgen en problemen worstelen als alle Nederlanders. Mensen die moeite hebben om rond te komen door de gestegen kosten van levensonderhoud, moeders die graag helpen op de school van hun kinderen, jongeren die op zoek gaan naar leuke leeftijdgenoten enz. enz.
Misschien dat er in het socialere Nederland dat er nu ongetwijfeld gaat komen gezien de verkiezingsuitslag, meer en betere rolmodellen in de regering zullen plaatsnemen. Nederlanders met een achtergrond waar we nog wat van kunnen leren, niet alleen de mannen met een VOC-mentaliteit! Potentie genoeg in de partijen die we hopelijk binnenkort in de regering terug zullen zien. Wat te denken van Sadet Karabulut van de SP of Nebahat Albayarak en Khadija Arib, beide van de PvdA, drie vrouwen die staan te popelen om hun persoonlijkheid, ervaring en opleiding in te zetten voor een beter Nederland. En natuurlijk vergeten we niet de gewone Jan (Marijnissen), Wouter (Bos), Agnes (Kant), Femke (Halsema) en al die andere echte Hollandse namen waar we op konden stemmen. Maar voor een beter en socialer Nederland zal er gezorgd moeten worden voor een goede mix tussen mannen en vrouwen, Friezen en Limburgers, Hollanders en Brabanders met allemaal verschillende achtergronden en overtuigingen die ons land alleen maar sterker kunnen maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten