zaterdag 4 november 2006

Offline Nieuws uit Mill

(op de foto een echte duikboot...)

Al twee keer is er in de geschreven pers aandacht besteed aan een bijzonder onderwerp uit Mill. De eerste keer al in juli in De Gelderlander en deze week stond hetzelfde berichtje een beetje aangepast in De Koerier. Het gaat hierbij om de bouw van een duikboot! Toch een opmerkelijk nieuwsfeit zou je zeggen, maar op de Millse websites www.inmill.nl en www.webridder.nl kan ik er helemaal niks over vinden. Daarom wil ik het graag op deze plaats goedmaken en dit leuke verhaal alsnog online zetten!

Het artikel van de hand van Ties Aben in De Koerier begint met:
'De duikboot die Nico Taverne uit Mill zelf aan het bouwen is, is geen echte duikboot. En toch ook weer wel.'
Een cryptische zin zo op het eerste oog, maar voor wie verder leest, wordt het al snel duidelijk dat het hier gaat om een fanatiek lid van de Millse duikvereniging de Sea Devils. De boot die Taverne in zijn achtertuin aan het bouwen is, zal gebruikt worden om vanáf te duiken. Het wordt niet zomaar een boot, maar een zeewaardig vaartuig zodat de Sea Devils zich daarmee ook echt op zee kunnen wagen.

Nico Taverne is een fervent doe-het-zelver, daarbij maakt hij geen verschil in wát er gemaakt moet worden. Hij heeft als motto dat hij alleen maar iets wil kopen als hij het zelf niet kan maken. Met die gedachte is hij ook aan het bouwen van de boot begonnen. Na een gedegen voorbereiding heeft hij afgelopen zomer hard gewerkt om de buitenkant van polyester zo goed als klaar te hebben. In de wintermaanden buigt Nico zich over de 'binnenkant' en dan met name over de motor en schroefinstallatie. Er is nog genoeg te doen voordat de duikboot te water kan worden gelaten. Maar het uiteindelijke doel wordt door Nico in het artikel mooi geformuleerd:
"In de zomer van 2007 hoop ik deze boot te water te laten. We zullen dichtbij beginnen om hem te testen, maar natuurlijk hoop ik snel de zee op te zoeken. Dan zijn we als duikers van de Sea Devils weer een stapje verder in onze vrijheid. Lijkt me heerlijk om op vrijdagmiddag te beslissen dat we een weekendje naar de kust gaan om naar scheepswrakken te duiken."
Ik hoop volgend jaar zomer op deze plaats een mooi verhaal te kunnen vertellen over de eerste succesvolle vaart van een Millse duikboot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten