zaterdag 15 december 2007

Herontwikkeling Vlaar?

Vandaag las ik in de krant dat er in Varik een redacteur van 'De Dikke van Dale' woont die nieuwe woorden 'verzamelt'. Jammer dat hij woensdagavond niet in het gemeentehuis van Mill was. Daar was namelijk de informatieavond over het nieuwe Centrumplan, concept nummer zoveel. Het plan heeft trouwens ook een andere naam gekregen: 'Concept Ontwikkelingsplan Centrum Mill' (OCM) heet het tegenwoordig.
Het nieuwe woord waar het woensdagavond allemaal om draaide was: 'herontwikkelen'. 'Hoezo nieuw?', hoor ik u al vragen. Het klinkt inderdaad heel gewoon en lijkt ook een echt bestaand woord, maar schijn bedriegt. Herontwikkelen bestaat niet en heeft dus officieel ook geen enkele betekenis. Misschien dat het nog ooit 'gespot' wordt door Ton den Boon van De Dikke van Dale, maar voorlopig wordt het vooral gebruikt door de stedenbouwkundigen en de projectontwikkelaars die zich bezighouden met het OCM. De betekenis die ze eraan gegeven hebben is niet echt verrassend. Als de heren het over het herontwikkelen van een kwadrant hebben (voor het gemak is het centrum van Mill opgedeeld in 4 gebieden, doorsneden door een x- en een y-as), dan bedoelen ze gewoon 'afbreken'. Want alhoewel er nog veel onduidelijk is, blijkt er in ieder geval herontwikkeld te moeten worden.
Oké, het goede van dit plan is dat er dan onmiddellijk gestart zou kunnen worden met de herontwikkeling van Garage Vlaar. Daar is iedereen het over eens. Maar dat is te eenvoudig, Vlaar is pas in 2009 aan de beurt. Welke logica daarachter zit, is mij in ieder geval woensdagavond niet duidelijk geworden. Dat de locatie Concertzaal pas wordt herontwikkeld als het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum (SCC) klaar is en in gebruik genomen, is voor iedereen duidelijk. Dat het dus ook nog wel een aantal jaren kan gaan duren voordat dat zover is, snapt ook iedereen. Dat de locatie Mariënweerd moet wachten op herontwikkeling op datzelfde SCC is klip en klaar. Maar waarom kan er niet gewoon een duidelijk antwoord komen op de vraag wanneer Vlaar wordt afgebroken?

Informatieavonden die door gemeenten georganiseerd worden, hebben een schijn van openheid. De burger denkt gehoord te worden. Maar ook hier geldt: schijn bedriegt. Behalve het achterwege blijven van een concreet antwoord op de Vlaar-kwestie, was de informatie over het afhaken van de Rabobank als marktpartij van een totale vaagheid. Op vragen uit het publiek hierover kon burgemeester Hans Verheijen niet duidelijk maken wat precies de reden was. Ook de extra poging die hij deed om het begrip 'strategisch partner' te verklaren, bracht absoluut geen helderheid in deze kwestie. Maar de inwoners van Mill zijn slim genoeg om te begrijpen dat het hier waarschijnlijk om een financiële kwestie zal gaan.
Ja, de financiën, het zoveelste onwaarschijnlijke punt van deze avond. De gemeente, Woonmaatschappij Maasland en Rialto Vastgoedontwikkeling zullen samen opdraaien voor de kosten. Gemeentes en woningcorporaties hoeven er niets aan te verdienen, maar voor een projectontwikkelaar (en dat ís Rialto) ligt dat toch echt anders. Hoe geloofwaardig wordt dan een informatieavond waarop een woordvoerder van Rialto een betoog houdt over hoge investeringen die gedaan moeten worden om het plan te realiseren. Wie heeft er ooit gehoord van een projectontwikkelaar die er geld bijlegt om een complex en moeilijk plan van de grond te krijgen? Natuurlijk wordt er door Rialto geïnvesteerd, maar niet als ze die kosten niet dik en dubbel terug denken te verdienen! En wie moet uiteindelijk die dure herontwikkeling van Mill gaan betalen? Als er daarna nog maar geld over is om het Ontwikkelingsplan te realiseren!

Reacties:
Rene Scheffer 15-12-2007 20:51
Herontwikkelen.
Is inderdaad een mooi woord voor sloop. Het klinkt lief en daarom wordt het gebruikt.
Veel blabla taal op een avond als deze. Maar dat moet eigenlijk ook wel. De gemiddelde aanwezige op bijeenkomsten als deze wil in het algemeen maar een ding. Zoveel mogelijk de bestaande situatie handhaven. Geen nieuwe woningbouw in de omgeving, maar de eigen kinderen wel graag t.z.t. een mooie woning in een dorp dat met de tijd is meegegaan...
Dus moet een gemeente wel veel blabla taal gebruiken om de tegenstand weg te masseren.

Peter 15-12-2007 21:04
Herontwikkelen, klinkt wel als herverbouwen, dat doen de Biereco's in het Fam.Doorzon stripverhaal regelmatig. Als je de ontwikkelingen rond het centrumplan volgt zie je wel meer overeenstemmingen tussen de strip en het centrumplan v.w.b. de vakbekwaamheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten