maandag 13 oktober 2008

Van Centrumplan naar dorpsplein?

Vorige week vroeg ik me nog af hoe het Centrumplan Mill ervoor stond. Vandaag zag ik dat we binnenkort weer allemaal naar het gemeentehuis mogen om mee te praten over het Dorpsontwikkelingsplan Mill. Gaat het hier slechts om een naamsverandering van het prestigieuze project dat maar niet van de grond wil komen, of is het Centrumplan enkel een onderdeel van de ontwikkeling van ons dorp? Volgens de aankondiging worden in het 'nieuwe' plan meerdere projecten gebundeld die belangrijk zijn voor de leefbaarheid in Mill. Er zal een presentatie gegeven worden van de voortgang van diverse projecten - is die er dan? - maar het hoofddoel van de avond is veel idealistischer! Het is namelijk de bedoeling dat de inwoners van Mill met elkaar in gesprek gaan over de leefbaarheid in hun dorp. Ik ben erg benieuwd hoe dat zal gaan en nog meer vraag ik me af wat de gesprekken op deze avond op zullen leveren.
Van vorige bijeenkomsten heb ik vooral onthouden dat de inwoners van Mil zich druk maken over parkeerplaatsen en met name het tekort daaraan. Ik wil verder in het midden laten of dit wel of niet terecht is, het gaat erom of de burger hierin gehoord wordt.
De avond wordt begeleid door het PON. Het PON is een onafhankelijk instituut voor onderzoek en advies, gespecialiseerd in sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze zijn gevestigd in Tilburg en zeggen zelf dat ze een speciale band met Noord-Brabant hebben. Het is te hopen dat ze ook een speciale band met Mill hebben of die avond zullen krijgen. Dat vergemakkelijkt het gesprek in ieder geval voor de Millse burgers.

'Dorpsontwikkelingsplan' is overigens een officiële ambtelijke term (afgekort in gemeentelijke stukken tot DOP), op internet kwam ik zelfs integrale dorpsontwikkelingsplannen (IDOP, jawel) tegen. Nou nog iemand die me kan vertellen waar de letters PON voor staan, op de website van dit instituut kan ik het nergens vinden.
Even Googelen leverde wel allerlei andere instellingen op, zoals Pekan Olaraga Nasional (Nationale Sport Week in Indonesië), Passive Optical Network, Polski Owczarek Nizinny (Poolse herdershond van de laagvlakte) en nog veel meer.
Het staat natuurlijk iedereen vrij om er zelf iets bij te verzinnen, bijvoorbeeld 'Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant', 'Presenteren Op Niveau' of 'Praten Over Niks'.
De avond staat gepland voor 11 november in het gemeentehuis, tot dan zullen we moeten wachten welke betekenis de mensen uit Mill eraan willen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten