zondag 26 oktober 2008

Koopzondag in Mill?

Vandaag, bij de wisseling van zomer- naar wintertijd, was het weer koopzondag in Mill. Eerlijk gezegd kwam ik er zelf pas later op de dag achter, maar het straatbeeld gaf me dan ook geen enkele hint in de juiste richting. Dat kan aan het weer gelegen hebben, dat was in ieder geval de reden waarom ík vandaag zo min mogelijk buiten kwam. Normaal is het aan wandelende mensen en parkerende auto's voor de deur wel duidelijk dat er activiteit is in het centrum van het dorp. Behalve de gebruikelijke kerkgangers op zondag liepen er niet veel mensen over 'onze' stoep vandaag. Dat 'onze' is trouwens niet zo maar uit de lucht gegrepen, want onze erfgrens loopt nog ongeveer anderhalve meter verder richting straat dan je zou vermoeden op het eerste gezicht! Maar dat terzijde.

Het kan natuurlijk ook dat het met de kredietcrisis te maken heeft dat er zo weinig belangstelling voor het winkelen op zondag was. Zou de kredietcrisis überhaupt veel effect hebben op het reilen en zeilen van het dorp? Met de degelijke Rabobank als belangrijkste financiële instelling in Mill is dat niet waarschijnlijk, maar ik sluit niet uit dat ook hier de mensen beïnvloed zijn door de berichten in de media. Van alle dalende beurskoersen en 'omvallende' banken kan men aardig onzeker worden, ook al voel je persoonlijk nog helemaal niks in de portemonnee. Als je iedere dag in de krant leest en op televisie hoort dat het slecht gaat met onze economie dan ga je dat vanzelf geloven. Ook al zijn de berichten over onze 'werkelijke economie' in tegenstelling tot de beurswereld voor veel mensen nogal mysterieus. De veronderstelling 'Waar rook is, is vuur' geldt vandaag de dag voor een heleboel mensen. Want ook al begrijpen we er dan het fijne niet van, er is natuurlijk wél iets aan de hand.

Dat merken we ook heel goed op de huizenmarkt, er zit weinig beweging in. Toch worden er ook nu gewoon huizen verkocht, zelfs in de hogere prijsklasse ligt de markt niet helemaal plat. De Nederlandse huizenmarkt is redelijk stabiel en totaal niet te vergelijken met de Amerikaanse markt. En dat is nou net wat er volop gebeurt, alles wordt afgemeten aan de Amerikaanse situatie. De Dow Jones Index mag dan de wereldkapitaalmarkt beïnvloeden, de huizenmarkt in Noordoost-Brabant zou er weinig last van moeten hebben. Het tegendeel is waar. De huizen staan langer te koop, potentiële kopers zijn voorzichtiger geworden. Maar één ding is zeker: mensen die eenmaal besloten hebben om hun huidige pand te verlaten en iets anders te zoeken, blijven bij die beslissing. Ze stellen het misschien even uit, maar uiteindelijk gaan ze over tot de aankoop van het huis van hun dromen!

http://tekoop.station-mill.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten