zondag 2 november 2008

Raboloop voor Millse hardlopers?

Ondanks het tegenwerkende weer van gisteren, was de Raboloop in Mill een groot succes. Met meer deelnemers dan voorgaande jaren ging de wedstrijd van start in de stromende regen. Het parcours was gedeeltelijk niet verhard, het laat zich raden wat voor beelden dat opleverde. Het WK veldrijden in een modderig Vlaanderen was er niks bij. Als de beste voorbereiding op de Zevenheuvelenloop - zoals de organisatie zelf zegt - hopen we dat dat niet voor het weer en de omstandigheden op dat parcours rond Nijmegen en Berg en Dal zal gelden.
Van de 101 gefinishte deelnemers kwamen er 12 uit Mill. Dat is opvallend weinig. 5 mannen en 7 vrouwen. De grootste groep deelnemers zijn de mannen die de 10 km lopen. In totaal zijn dat er 58, verdeeld in 40-, 40+ en 50+. De laatste 2 groepen zijn samen 43 mannen, bijna 43% van alle deelnemers dus. Ze lopen als groep een gemiddelde tijd van 46:58 , te weten de 40-ers 46:50 en de 50-plussers 46:67. Hiervan komen slechts 3 mannen uit Mill (gemiddelde tijd 49:68).
Terwijl je in heel Nederland grijze, kalende, wat oudere mannen fanatiek ziet hardlopen, ontbreken die in Mill bijna volledig. Wat is daar de oorzaak van?
Zelf ben ik geen fan van het fenomeen hardlopen en kan daarom een heleboel antwoorden verzinnen op bovenstaande vraag. Maar opvallend is het wel.
Hardlopen is een van de meest laagdrempelige sporten die er bestaan. Je hebt er alleen jezelf en een paar goede loopschoenen voor nodig. Je bent niet afhankelijk van anderen, hoeft niet op een bepaalde tijd ergens te verschijnen en je wint iedere wedstrijd die je loopt op zijn minst van jezelf. Allemaal ingrediënten voor een onzekere, beginnende sporter. Je kunt het eens 'uitproberen' zonder lid te worden van een vereniging en zonder er op voorhand hoge kosten voor te maken. En als het niet bevalt, kun je er weer mee stoppen voordat iemand gemerkt heeft dat je eraan begonnen bent. Geen beschamende afgang achteraf dus als het toch niet zo blijkt te lukken. En als het wel lukt, kun je steeds langer en verder gaan lopen tot je op een gegeven moment zover bent dat je aan een trimloop of wedstrijd mee wilt doen. Dat is wat hardlopen volgens mij in heel Nederland zo populair maakt. Naar verluid werkt het zelfs verslavend voor diegenen die het een poos vol weten te houden.
Maar dit alles geldt blijkbaar niet voor mannen boven de 40 in Mill. Dat maakt me toch nieuwsgierig, waarin verschilt de Millenaar van de gemiddelde Nederlander? Zou dat echt het hardlopen zijn?
Zie voor uitslagen en foto's: http://www.av-olympus.nl/raboloop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten