zaterdag 7 februari 2009

F-16 of JFS?

De discussie over het type straaljager dat uiteindelijk de F-16 gaat vervangen, is nog niet afgerond, maar dat het de JSF (Joint Strike Fighter) zal worden, wordt algemeen aangenomen. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie (en van het CDA) wil voor eind februari het koopcontract ondertekenen voor een eerste JSF. De overige regeringspartijen (PvdA en ChristenUnie) willen die beslissing echter nog een paar maanden uitstellen. De Vries heeft bakzeil gehaald en toegestemd in een niet nader te bepalen uitstel.
Op de achtergrond gaan de voorbereidingen op de komst van de JSF gewoon door, de luchtmacht ontving in september 2008 al een Amerikaanse delegatie op Vliegbasis Leeuwarden om te onderzoeken welke aanpassingen er nodig zijn aan startbanen en hangars.

Ook in Mill maakt men zich zorgen over de JSF. Nog voordat de resultaten van de eerste geluidsmetingen van de JSF bekend zijn, heeft het CDA in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 5 februari 2009 zich al bezorgd uitgesproken over de uitkomst hiervan. Meer geluid zou grote invloed kunnen hebben op de (nu al beperkte) mogelijkheden voor woningbouw in Mill.

Er ligt al een Amerikaans rapport over geluidoverlast van de JSF, het hoofdstuk over dit onderwerp begint met 'Noise is defined as any unwanted sound'.
In het rapport staat dat de JSF op 300 meter hoogte al 121 decibel produceert. Dat is 21 decibel méér dan de F-16. Ter verduidelijking: elke 10 decibel extra geluid wordt ervaren als een verdubbeling van de geluidsoverlast volgens dezelfde onderzoekers van de Amerikaanse luchtmacht. Die decibellen lopen naar verwachting bij landen en opstijgen behoorlijk op. Het verschil in herrie tussen de F-16 en de JSF bij landen is nog niet onderzocht, maar de JSF produceert ten opzichte van de F-15 (die al meer herrie maakt dan de F-16) 19 decibel meer bij landing. Dit is een geluidsniveau dat ongeveer als vier keer zo hoog wordt ervaren. Dat opstijgen en landen gebeurt wél vlakbij ons, net over onze gemeentegrens. Als de straaljagers over de dorpskern van Mill vliegen zijn ze nog maar net opgestegen of ze zetten net de landing in.

Nu zijn we behoorlijk 'gewend' aan de F-16, maar die produceren al geluid genoeg. Het zou niet redelijk zijn om net te doen of we ze niet horen. Er valt prima met het dagelijks overkomen van de F-16's te leven hier in Mill, maar het moet niet érger worden. Daar zitten we echt niet op te wachten.
Alle reden dus voor de bevolking van Mill om zich ongerust te maken over die JSF, want dat die er komt, kunnen we wel als zeker beschouwen. We zullen er binnenkort zeker meer van horen!

Meer info op www.jsfnieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten