zondag 25 juni 2006

Bijna zomervakantie

Nu de laatste schoolweek bijna aanbreekt, voel ik me tegelijkertijd weemoedig omdat er wéér een jaar voorbij is en vrolijk omdat de vakantie voor de deur staat. Voor mij als invaljuf betekent school natuurlijk niet zoveel als voor de kinderen die er dag in dag uit naar toe gaan. Meestal met plezier, maar gelukkig ook wel eens met flinke tegenzin. Dat hoort ook zo. Zo op het eind van het jaar is het meestal met plezier, er gebeuren veel leuke dingen en de sfeer is wat losser. Ook het wereldkampioenschap voetballen is de school binnengedrongen en overal zie je oranje vlaggen en andere versiersels. Er zijn zelfs groepen die het een sport vinden om zich helemaal in het oranje te steken. Bijvoorbeeld groep 7 van de Straethof, die haalde er zelfs de plaatselijke krant mee!
Voor alle kinderen geldt dat ze over 6 weken, na de vakantie weer een jaartje 'ouder' zijn. Kleutertjes worden schoolkinderen, onderbouwers worden bovenbouwers en groep 7 wordt 'de baas' volgend jaar.
Groep 8 begint echter weer helemaal opnieuw. Zij zijn volgend jaar weer de jongsten; waar ze ook heengaan in het voortgezet onderwijs, ze zullen met een heleboel nieuwe onzekerheden te kampen krijgen.
Maar eerst is het nog even genieten voor ze, de afscheidsmiddag met de kinderen en de -avond met de ouders komt eraan. Daarvoor moet natuurlijk flink geoefend worden, niet alleen door groep 8. Want ook alle andere groepen zullen een steentje bijdragen aan een onvergetelijk laatste optreden. Dansjes en versjes, liedjes en meer. Waarschijnlijk wordt er deze 2 nachten voordat het zo ver is weinig geslapen door de kinderen van De Straethof in Mill. Dat geldt voor de kinderen die optreden vóór groep 8, maar dat geldt nog meer voor de 8ste groepers zelf. Voor hen is dit afscheid een mijlpaal in hun nog jonge leventje, vol goede moed doen ze daarna hun intrede in een nieuwe wereld. Begeleid door meesters en juffen die het beste met hen voorhebben en ze ook door en door kennen, worden ze nu 'overgeleverd' aan nieuwe leerkrachten die hen hopelijk met liefde en aandacht ontvangen.
In ieder geval wens ik alle kinderen van groep 8 het allerbeste toe, ik heb het geluk gehad dat ik ze de laatste 6 weken een aantal dagen per week mee heb mogen maken. Ik hoop ze nog vaak te zien in het dorp om even bij te kletsen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten