zondag 18 juni 2006

Zwaluwen in de zomer

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar een zwaluw in je slaapkamer kan je alleen maar overkomen ín de zomer! Terwijl de raam slechts een klein beetje openstaat op de kantelstand, weet een zwaluw zich er toch door naar binnen te wurmen. Gevangen tussen de raam en het rolgordijn fladdert de vogel paniekerig heen en weer.
Zo ongeveer was de situatie toen ik vanochtend naar de badkamer wilde gaan. Duidelijk genoeg, maar hoe los je zoiets op? Door het rolgordijn op te trekken geef je de vogel alle ruimte, maar daarmee wordt het bijna onmogelijk om het beestje weer buiten te krijgen.
Het raam moest van kantel- naar draaistand, maar hoe kom je bij de hendel met een fladderende vogel die volledig de weg kwijt is? Heel voorzichtig dus.
Door het rolgordijn zo strak mogelijk tegen het raam aan te houden en voorzichtig de vogel tegen te houden. Vervolgens weer heel voorzichtig het raam een klein stukje opendoen en tegelijkertijd de zwaluw naar de opening 'dwingen'. Het kostte wat tijd en moeite om de fladderaar duidelijk te maken dat de vrijheid voor het grijpen lag, maar na wat buitelingen koos die toch voor de zomer buiten. Met achterlating van een 'lekkere vogelflats' bij wijze van dank!
Toen ik later buitenkwam zag ik nog veel meer zwaluwen terwijl ze duikvluchten uitvoerden die rakelings langs het slaapkamerraam scheerden. Het was dus een kans van 1 op heel veel, maar 'onze' zwaluw scheerde zo waarschijnlijk naar binnen. Onze poes vindt het trouwens nog steeds een prachtig gezicht, zoveel vogels vlak boven haar in de lucht. Ze zit het op haar gemak te bekijken, met haar kopje flitsend van links naar rechts naar boven gericht. Nu maar hopen dat er geen zwaluw zo dom is om rakelings langs onze kat naar beneden te duiken. Het is welhaast uitgesloten dat een 'reddingsoperatie' dan nog mogelijk is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten