zondag 4 juni 2006

Jeugdgemeenteraad

Een van de verworvenheden van de gemeente Mill is het hebben van een jeugdgemeenteraad. Daarin staat Mill niet alleen, er zijn diverse andere plaatsen met een jeugdgemeenteraad. Opvallend is echter wel dat de 'grote 4', d.w.z. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag er (nog) niet over beschikken. Tenminste als men de gemeenteraad van Madurodam niet meetelt!

Typt men 'jeugdgemeenteraad' in bij Google dan staat de gemeente Mill en St. Hubert op nummer één, zelfs bij het intypen van 'jeugdgemeenteraad Amsterdam' is dat het geval! Dat móet iets zeggen over de activiteiten van deze raad en het wordt dan ook hoog tijd om er eens wat meer ruchtbaarheid aan te geven.
Wat doet 'onze' jeugdgemeenteraad?
Op hun eigen website (http://www.mill-sinthubert.nl/jeugdwebsite) omschrijven ze het als volgt:
'De bedoeling van de jeugdraad is dat kinderen voor hun mening uitkomen, en dat ze vertegenwoordigers van de jeugd zijn. In andere gemeentes wordt er ook wel aan de jeugd gedacht door de grote gemeenteraad, maar die mensen zien de problemen niet van dichtbij.'

Uit de notulen van de vergaderingen blijkt ook dat de raad zich bezighoudt met plaatselijke politiek die dicht bij de eigen leeftijd ligt. Dat is heel goed, schijnbaar kleine problemen kunnen tot grote overlast uitgroeien als er niet op tijd iets aan gedaan wordt. In de laatste raadsvergadering is er daarom gesproken over hondenpoep op plaatsen waar kinderen spelen, hangjongeren, het aanleggen van een ijsbaan, veranderingen in de dorpskern van Langenboom, losliggende stoeptegels, verdwijnen van het zwembad en plannen met de concertzaal. Alle vragen worden door twee wethouders beantwoord en de kinderen krijgen eerlijke voorlichting over eventuele plannen en veranderingen. Op deze manier voelen ze ook de eigen verantwoordelijkheid voor het meedenken over en meewerken aan een betere leefomgeving.
In de jeugdgemeenteraad in Mill zitten van alle 6 basisscholen in de gemeente 2 leerlingen, eentje uit groep 7 en eentje uit groep 8. Bij de jaarlijkse verkiezingen op de scholen wordt een nieuwe 7de groeper gekozen, zodat de 'zittenblijver' in de raad doorschuift als 8ste groeper. Deze 12 jeugdgemeenteraadsleden vergaderen ongeveer 4 keer per jaar na schooltijd.

Op de website van de Jeugdgemeenteraad van Mill en St. Hubert is veel meer te vinden over dit prima initiatief. Ook zijn er foto's te zien van alle jeugdgemeenteraden, vanaf 1996 tot heden. Het lijkt mij dat het bestaan van deze belangrijke gemeenteraad nog lang mag voortduren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten