zondag 28 mei 2006

Wat wil Mill?

Deze week is de profielschets voor de nieuwe burgemeester bekendgemaakt. Er worden niet echt bijzondere eisen aan de nieuwe 1ste man of vrouw van Mill gesteld, er wordt dus blijkbaar 'breed' gezocht. Academisch werk- en denkniveau, ervaring in het leidinggeven en meer van die algemeenheden staan erin. Zelfs de politieke voorkeur is van geen belang. Dat is eigenlijk heel opvallend, in een dorp als Mill dat overwegend katholiek is, zou je dat ook anders kunnen verwachten. Ook over de keuze voor een man of vrouw wordt niets vermeld. Op de website van de gemeente is echter wel een poll te vinden waarin naar deze voorkeur gevraagd wordt. Helaas zijn daar pas 117 mensen hun stem gaan uitbrengen, maar de uitkomst daarvan is wel dat de keuze voor een vrouw opvallend is. Zonder te weten wie er allemaal gestemd hebben, zegt dat natuurlijk niks. Misschien hebben er wel 39 vrouwen gestemd (= 44,4% van 117) of is er steeds dezelfde vrouw die al 39 keer gestemd heeft!
In ieder geval zal de nieuwe burgemeester haar of zijn weg moeten kunnen vinden in een dorp als Mill. Zo zal het zeker op prijs gesteld worden als er grote betrokkenheid is bij het rijke verenigingsleven. De nieuwe eerste burger zal begrip moeten hebben voor het leven in een plattelandsgemeente en met gevoel daarvoor deel moeten nemen aan plaatselijke activiteiten.
Ook de waarnemend burgemeester gaat waarschijnlijk deelnemen aan de sollicitatieprocedure, hij heeft volgens de website van AB'90 tenminste laten weten dat hij misschien wel wil blijven. Dat zou wel heel gemakkelijk zijn, maar misschien is voor Mill de gemakkelijkste weg niet de juiste. Er zal flink nagedacht moeten worden en serieuze overwegingen zullen een rol moeten spelen. Een open procedure met liefst veel kandidaten is daarvoor de beste weg. Niet op voorhand kiezen voor een vrouw of een man, geen voorkeur voor zittende personen, maar de juiste man of de juiste vrouw voor deze ene speciale plek. Dat moet het doel zijn waarmee gekozen wordt uit de kandidaten die zich zullen melden.
Op 31 mei zal er een advertentie in de Staatscourant verschijnen, waarna een eerste selectie plaatsvindt in het provinciehuis. Daarna zal een vertrouwenscommissie uiteindelijk na 4 maanden een lijstje met geschikte kandidaten voorleggen aan de gemeenteraad van Mill en St. Hubert. Van deze lijst blijven 2 kandidaten over, waarvan er tenslotte slechts één mag worden voorgedragen als nieuwe burgemeester.
We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat we weten wie zich Mill's nieuwe burgemeester mag noemen. Tot die tijd verandert er misschien nog iets in de poll op de website van de gemeente (www.gemeente-mill.nl). Maar of ruim 100 stemmen in een maand echt van invloed zijn op de eindbeslissing is nog maar de vraag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten