zondag 7 mei 2006

Braderie in Mill

(foto van Rini Cornelissen)
'Als de zon weer gaat schijnen...' en meer van zulke muziek hoor ik vanaf 11.00 uur al de hele dag. Recht tegenover mij heeft zich tijdelijk een cd-kraam gevestigd op de jaarlijkse braderie in Mill. Vanachter mijn raam aanschouw ik de gezellige drukte in de Stationsstraat. Ondanks het mooie weer is het niet half zo druk als vorig jaar toen het bijzonder heet was voor de tijd van het jaar.

Natuurlijk zijn wij vanochtend al even over de braderie gelopen, het was vooral kijken en niks kopen. Alle aardige aanbiedingen ten spijt was er helemaal niks wat ons kon bekoren, maar er zijn zeker mensen die er iets van hun gading zullen vinden.

Voor onze hond Muis is het ook erg leuk; de hele dag lopen er mensen én honden binnen haar gezichtsveld. Onze tuin moet natuurlijk flink bewaakt worden en Muis heeft regelmatig wat te blaffen. Zo zorgen wij zelf voor een beetje tegengas als reactie op de 'vrolijke' muziek van de cd-man.

Wat is er zoal te koop op de Braderie Sportief zoals dit evenement voluit heet?
Van telefoonfrontjes tot hoeslakens, van suikerspin tot hartige Vietnamese hapjes, van dames/heren- en kinderkleding tot houten speelgoed en ja, óók sportkleding. Het sportieve in deze braderie ontgaat me een beetje, behalve misschien in de demonstratie van de Fitland-meisjes.
Georganiseerd door Juliana, de Millse voetbalclub, verwacht je toch iets meer van een Braderie Sportief. Volgens van Dale betekent braderie nog steeds: 'feestelijke, kermisachtige markt met straatverkoop door winkeliers, ambachtslieden enz.' Dat lijkt op een gemiste kans aan de zijde van Juliana, waar zijn die demonstraties van de Millse topscorers, de pingelaars en de penaltyschieters? Hebben ze al genoeg leden, hoeft de jeugd niet meer enthousiast gemaakt te worden? Met hier en daar een sportieve activiteit tussen de kramen zou het geheel een nóg vrolijkere uitstraling krijgen en bleef de braderie niet beperkt tot voornamelijk commerciële activiteiten.

Want behalve een enkele non-profit kraam, zoals bijvoorbeeld van Scouting, gaat het er hier toch vooral om, om de grootst mogelijke omzet te behalen met schoonmaakartikelen, Peruaanse truien en kindersokjes. Gelukkig hebben de meeste winkels langs het circuit ook hun waren buiten uitgestald, zodat er tenminste ook een gedeelte van de opbrengst in Mill zal blijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten