zondag 7 januari 2007

Het nieuwe jaar is begonnen

Pas een week voorbij in 2007 en de feestdagen zijn al vergeten in Mill. Tenminste op straat. Toen wij dinsdagavond thuiskwamen van een lekker lang weekend Parijs was onze eigen feestverlichting nog aan, op straat waren de feestdagen echter al over. Waarschijnlijk op 2 januari overdag weggehaald. Terwijl de kerststal nog bij de kerk staat en bij diverse huizen nog lichtjes twinkelen, haalt de gemeente Mill haar lampjes weer binnen. Waar is de traditie gebleven dat kerstversieringen pas ná Driekoningen opgeruimd worden? Of bestond er in Mill niet zo'n traditie?

Wat zal het nieuwe jaar ons dorp gaan brengen? Er zitten een aantal hot items in de 'gemeentepan', zoals bijvoorbeeld het centrumplan en de brede school. Beide projecten zouden wel eens heel lang kunnen gaan duren. Vooral voor de ontwikkeling van een brede school zou dat erg jammer zijn, ik ben dan ook benieuwd wat daar over gezegd wordt op de raadsvergadering van dinsdag 9 januari. De actuele verdeling van leerlingen over de schoolgebouwen in de kern Mill is verre van ideaal. De snelstgroeiende basisschool zit nu in het kleinste (te kleine) gebouw. Het zou mooi zijn als daar in ieder geval vast een tussenoplossing voor gevonden zou worden.

Wat betreft het centrumplan: dat kan mij niet lang genoeg duren. Zoals het er nu uitziet, is er weinig in terug te vinden van wat de mensen uit Mill zelf willen. Dat blijkt uit de reacties op de bijeenkomst in het gemeentehuis van maandagavond 4 december. Meer nog blijkt dat uit de gesprekken die op straat of ergens anders in Mill gevoerd worden. De plannen die gepresenteerd zijn, vertegenwoordigen níet wat de inwoners graag zouden zien. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen ideeën over, het is niet realistisch om te denken dat die allemaal uitgevoerd kunnen worden. De mensen in Mill zijn nuchter genoeg om dat te beseffen, maar er is nooit een vertegenwoordiging van inwoners van het centrum geweest bij de vorming van de plannen. Voorop staan de 'marktpartijen', maar die bestaan voornamelijk uit niet-inwoners van het centrum. Makkelijk praten als het niet over je eigen achtertuintje gaat! Op de voorlichtingsavond kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat scheidend burgemeester De Groot nog graag een stempel wilde drukken op het centrumplan. Er moest opeens heel veel heel snel, terwijl het om iets gaat dat al jaren voortsukkelt. In de verdere plannen wordt gerept over een voorlopige afronding in februari waarna de plannen de 'inspraak' ingaan. Ten eerste moeten we nog maar eens zien of het om februari 2007 gaat ;-) en ten tweede heeft Mill nu een nieuwe burgemeester. Ik hoop dat burgervader Hans Verheijen wat meer tijd neemt om zich te verdiepen in de wensen van de Millse burger...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten