zaterdag 30 juni 2007

Mill blijft Mill

In de afgelopen tijd heb ik er al vaak over geschreven, vaak met grote twijfel over de afloop. Vooruitlopend op het nieuws dat deze week bekend werd gemaakt, zette een trouwe Station Mill-lezer dinsdag al het persbericht onder mijn vorige bijdrage: Marktpartijen Centrumplan Mill beëindigen onderlinge samenwerking.
De vooruitgang van Mill hangt op dit moment dus niet meer samen met de voortgang van het centrumplan. Lezers van deze blog hebben al eerder gemerkt dat ik daar ook geen hoge pet van op had. Want áls er al van enige voortgang sprake was, dan hadden we daar als bewoners al sinds december 2006 niks meer van gemerkt. Behalve dan het kleine bericht dat ergens eind maart bekend werd gemaakt dat er half april meer duidelijkheid zou komen over de ontwikkelingen rond het centrumplan. Nooit meer iets gehoord, weg plan!
Tot deze week: in de verschillende nieuwsbronnen werd met grote koppen melding gemaakt van het feit dat er dus geen nieuws meer was en ook voorlopig niet meer komt.

Chronologisch werd het op de volgende manier gemeld:
26 juni: Marktpartijen stoppen samenwerking centrumplan
27 juni: Mokerslag voor centrumplan Mill
29 juni: Geen financiele beperking voor centrumplan
30 juni: Gemeenteraad slikt tegenslag centrumplan

Er komen nu nieuwe onderhandelingen tussen het college van B&W en projectontwikkelaars. Ook de drie marktpartijen die de samenwerking met B&W eerder opgezegd hebben, krijgen alsnog de kans om de plannen voort te zetten. Wie houdt hier nu wie voor de gek?
Het meerjarenplan moet tussen 2009 en 2016 worden uitgevoerd. De kosten belopen 25 miljoen euro. De lokale overheid neemt 10 procent voor haar rekening.
Het lijkt wel een sprookje, maar dan met een eindeloos 'Er was eens...' en zonder een 'Ze leefden nog lang en gelukkig' einde.

Er was eens een burgemeester, hij is inmiddels vertrokken naar een grotere gemeente met een groter centrum. Er is zelfs een nieuw bestemmingsplan voor zijn nieuwe centrum en er wordt daar gesproken over 'Citymanagement'! Terwijl deze burgemeester zich dus druk ging maken over een ander centrum met zelfs méér centrumplannen, kreeg Mill een burgemeester die ook wel zin had in zo'n plan. Het al 6 jaar bestaande plan werd weer vlot getrokken en interim burgemeester De Groot presenteerde nog nét voor zijn vertrek het gekozen model voor het nieuwe centrum en belegde daarbij een informatieavond voor de bewoners van het centrum. Waar ging die informatieavond vooral over? Over de vraag of er wel voldoende parkeerruimte zou overblijven bijvoorbeeld. De vragen over de uiteindelijke consequenties voor de mensen die nu in het centrum wonen, werden niet of nauwelijks beantwoord. Na het vertrek van burgemeester nummer 2 bleef het een paar maanden heel stil rond het centrumplan. De nieuwe burgemeester vergeleek het nieuwe plan in maart nog wel met een trein die we niet mochten missen, maar over de vertraging op het ingeslagen spoor repte hij niet.
Nu, in juni, na het mislopen van de samenwerking met de marktpartijen zegt de burgemeester: "We houden vast aan de jongste versie van het plan, dat in de loop der jaren is uitgegroeid van een nieuw gemeenschapshuis met een concertzaal tot een algehele herinrichting van het dorp."
Dat klinkt geweldig optimistisch, alleen jammer dat ik er absoluut geen vertrouwen meer in heb. Niet in de plannen en niet in de voortgang.

En de mensen in Mill? Zitten die wel te wachten op een nieuw centrum? Misschien willen de mensen in Mill wel helemaal geen stadse nieuwbouw, maar willen ze liever dat het huidige centrum opgeknapt wordt. Bijvoorbeeld door de leegstaande gebouwen op te knappen of te vervangen, of door wat meer groen in het centrum te creëren. Door te zorgen dat er nieuwe invulling komt voor de leegstaande winkelpanden of door het marktplein wat gezelliger te maken. Er zijn genoeg kleine projecten te verzinnen die aangepakt kunnen worden, zonder dat zich daar dure projectontwikkelaars mee moeten gaan bemoeien. Want hoeveel het uiteindelijk ook al gekost hééft, voor de nieuwe plannen zal zeker ook weer veel geld nodig zijn. En dat zullen de mensen in Mill uiteindelijk moeten gaan betalen. Dan leven ze nog liever lang en gelukkig in hun eigen, oude centrum. Want Mill blijft Mill!

Reacties:
Avatar van de Stripman de Stripman 01-07-2007 12:42
Kleinschalige verbeteringen zijn inderdaad veel verstandiger. Probeer de projectontwikkelaars weg te houden uit het dorpscentrum. Daar komt in ieder geval geen goeds van...;-)

Avatar van tonnie tonnie 02-07-2007 11:19
Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er inmiddels al een klein sociaal cultureel centrum gesoupeerd is als gevolg van de talloze onderzoeken, adviezen van externe bureaus en studies. Het Centrumplan Mill begint langzamerhand het karakter te krijgen van een soap als “Goede tijden, slechte tijden, maar waarin de slechte tijden zeer dominant heersen over de goede tijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten