zaterdag 17 november 2007

Mill op de nostalgische tour?

De laatste tijd valt het me op dat er regelmatig berichten in de plaatselijke pers staan over 'hoe het was' in Mill. In plaats van zich bezig te houden met de toekomst en een vernieuwd centrum wil de gemiddelde Millenaar het verleden graag bewaren. Dat is een nobel streven waar ik het grotendeels mee eens kan zijn. Want waarom zou je warmlopen voor nieuwbouw en - nog erger - hoogbouw, als vernieuwing niet overal tot verbetering leidt. Wat las ik dan allemaal over het goede oude Mill? Een opsomming:
  • Mill van toen terug als ansichtkaart
    Op initiatief van Toon Willems worden een aantal foto’s uit het echte verleden van Mill als ansichtkaart uitgebracht. Hierbij gaat het om foto’s van bijvoorbeeld de vroegere jongensschool, brouwerij ’t Anker, het klooster en nog een aantal andere bekende en beeldbepalende panden.

  • Voor 10e keer balpennenruilbeurs in Mill
    Een dorp waarin al 10 jaar lang met succes een ruilbeurs voor balpenverzamelaars wordt georganiseerd, dat is ook Mill.

  • Kanobaan waar ooit het land werd verdedigd
    De kunstmatige waterweg het Peelkanaal is een onderdeel van de Peel- en Raamlinie uit de Tweede Wereldoorlog en sinds 2001 een nationaal monument. Het Peelkanaal was bij de Duitse inval op 10 mei 1940 het decor van felle gevechten waarbij tientallen doden vielen. De Stichting Sporen van de Oorlog is dan ook nauw betrokken bij de inrichting van het nieuwe landschapspark dat rond het kanaal gerealiseerd wordt. Fitland mag een kanovijver aanleggen tussen het eigen pand en het kanaal en ook de natuurliefhebber zal in het park aan zijn trekken komen. Het in maart 2008 te openen park is een mooi voorbeeld van hoe het wél kan in Mill!

  • Heeft u nog geboortekaartjes uit Mill?
    Zomaar een oproep van een verzamelaarster uit Arnhem. (www.geboortekaartjesverzameling.nl)

  • Wie gaat museum Bastiaans betalen?
    Het pand waar de Millse kunstenaar Kees Bastiaans (1909-1986) heeft gewoond en gewerkt, staat leeg en dreigt gesloopt te worden. Met dat laatste zal het voorlopig wel meevallen, gezien de voortvarendheid waarmee de gemeente hier meestal te werk gaat, maar de leegstand kan niet goed zijn voor het pand. Nu zijn er een aantal mensen in Mill, waaronder zoon Bas Bastiaans, die er voor ijveren om het pand te behouden en om te vormen tot een heus Museum Bastiaans. Een goed initiatief, alhoewel de financiën hier een wel groot struikelblok zullen gaan vormen. Sponsors gezocht dus! Zie voor meer info op www.keesbastiaans-kunstschilder.nl.

  • 10e nieuwjaarsduik 1 januari 2008
    Ook na 10 jaar nog steeds volop belangstelling voor een koude duik in De Kuilen. Zij liever dan ik!

  • Niet in de pers, maar wel passend in deze rij:
    Hoe lang denkt de gemeente nog te wachten met het vaststellen van de gemeentelijke monumentenlijst? Als ze nog langer wachten, zijn straks alle monumenten verbouwd, afgebroken, vervallen enz. Wij wonen nu al bijna 3 jaar in een pand dat genomineerd is voor de gemeentelijke monumentenlijst. Maar ook na diverse keren navraag gedaan te hebben bij de gemeente, worden wij niets wijzer over de stand van zaken m.b.t. deze lijst. Ook na zoeken op de gemeentelijk website kunnen wij er geen actuele informatie over vinden. Misschien zijn er lezers die hier iets meer van weten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten