zondag 13 januari 2008

Kleine gemeente, kleine zorgen...

Onze burgemeester schreef deze week dat hij 'met enige zorg terugblikte op de jaarwisseling'. Deze opmerking past perfect in de huidige politieke discussie, want wij maken ons allemaal nog steeds veel zorgen om de vervaging van normen en waarden. We zijn allemaal tegen verloedering en tegenwoordig zelfs tegen de ver'wilder'ing van onze maatschappij.

Maar hoe terecht is het om je als burgemeester van Mill bezorgd te maken over een onrustige jaarwisseling. Ik denk dat menig stadsbestuurder jaloers zal zijn op Hans Verheijen als we bedenken waar het helemaal om gaat. Op 31 december 's middags (ruim vóór de jaarwisseling dus) moest de brandweer uitrukken omdat de container met buitenspeelgoed bij de Leeuwerikschool in de hens stond. De jeugdige daders waren daar waaschijnlijk iets te enthousiast en vooral onbezonnen te werk gegaan met hun vuurwerk. Dat mag natuurlijk niet, maar echt grote zorgen hoeven we ons over zo'n voorval niet te maken. Waarschijnlijk zijn de jongens er zelf het meest van geschrokken.
Even later, op diezelfde middag, stond er in St. Hubert een heg in brand. Waarschijnlijk met dezelfde oorzaak, maar met andere dader(tjes).
Behalve deze brandjes werden er vernielingen bij basisschool 't Stekske geconstateerd (niet in 'het nieuws' terug te vinden) en was er ook nog voor ruim € 10.000 schade aan gemeentelijke eigendommen.

Natuurlijk is het een goede zaak dat de burgemeester zich zorgen maakt over de gemeente waar hij verantwoordelijk voor is. Maar zijn opmerking 'Moedwillig vernielen is hufterig gedrag waarvoor wij als maatschappij niet wensen te buigen.' klinken wel erg heldhaftig ten opzichte van wat er gebeurd is. Ik ben het met hem eens dat vernielingen nooit goed te praten zijn, dat je moet proberen om de juiste persoon op het juiste moment voor de vernielingen te straffen. Maar om nou te zeggen dat we ons zorgen moeten gaan maken over onrustige jaarwisselingen in Mill gaat wel erg ver. Het zou de burgemeester sieren als hij zich wat positiever zou uitlaten over Mill en haar bewoners. Als hij er al zorgen over heeft, kan hij die ook anders 'verpakken' door bijvoorbeeld te schrijven dat 'ik met plezier terugkijk op het afgelopen jaar. Mijn eerste jaar als burgemeester van Mill en St. Hubert. Een jaar waarin veel is gebeurd, maar dat nog slechts aan het begin staat van veel positieve veranderingen voor onze gemeente. De jaarwisseling is redelijk rustig verlopen, maar voor volgend jaar hoop ik dat we helemaal geen schade meer te melden hebben. Dat is een utopie zult u zeggen? Laten we samen proberen om er realiteit van te maken. In Mill is dat mogelijk!'

Over het algemeen kunnen wij best tevreden zijn over de normen en waarden in ons dorp. Met de carnaval in het verschiet is dat een rustgevende gedachte, ik zal er dan ook geen moment van wakker liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten