zaterdag 22 maart 2008

Docent Marcel Joosen neemt afscheid van kunstencentrum De Meander

Na jarenlang verbonden te zijn geweest aan De Meander, heeft beeldend kunstenaar Marcel Joosen donderdagochtend zijn laatste les portret- en modelboetseren gegeven in Cuijk.
Voor de enthousiaste cursisten een behoorlijke domper dat Marcel volgend seizoen niet doorgaat met zijn vakkundige lessen, maar voor de kersverse 65-jarige een logische stap nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Behalve zijn passie voor beeldhouwen, heeft hij ook een grote liefde opgevat voor zijn huis in Frankrijk. Hij krijgt nu de kans om daar het grootste gedeelte van het jaar door te brengen en in alle rust aan zijn beelden te werken. Voorlopig zal hij in ieder geval de hele zomer daar verblijven. Of hij deze winter nog naar Nijmegen terugkeert, is op dit moment nog de vraag. Hij denkt er serieus over na om zich permanent in Frankrijk te vestigen, alhoewel hij zijn beelden toch naar een Cuijkse bronsgieterij wil blijven brengen.

De cursisten hebben lang gehoopt (en doen dat eigenlijk nog) dat hij in de wintermaanden aan een klein groepje privéles zal blijven geven, maar hebben er alle begrip voor als Marcel daar van afziet. Een mooi alternatief zou zijn als ze daarvoor in de plaats een weekje naar het Franse platteland zouden kunnen afreizen voor een workshop boetseren. De discussies daarover zijn nog niet afgelopen, de laatste lessen werd er druk over gepraat 'hoe het volgend seizoen verder moet'. Kunstencentrum De Meander heeft nog geen opvolger gevonden voor Marcel Joosen en de groep wil erg graag doorgaan met hun eigen kunsten met klei.

Maar eerst werd er deze laatste donderdag gepast afscheid genomen van Marcel en voorlopig ook even van elkaar. Een mooi cadeau, een speech en bloemen vielen de docent ten deel. Er was koffie met vlaai en de laatste spullen moesten worden opgeruimd of ingepakt en meegenomen. Nog één keer de oven vol werkstukken - die kunnen later wel worden opgehaald - en dan gaat de deur op slot. Het einde van een periode, wat mij betreft duurde die slechts één seizoen. Jammer dat mijn eerste kennismaking met portret- en modelboetseren via deze grote kleine beeldhouwer al meteen weer ophoudt. Het is te hopen dat er volgend seizoen net zo'n enthousiaste docent klaarstaat voor de wekelijkse cursus. En als toetje hoop ik dan op een heerlijke week in de klei in Frankrijk!
Voor meer info over Marcel Joosen: www.marceljoosen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten