zondag 13 april 2008

De Millse kerktoren

Één van de eerste berichten op deze weblog ging over de kerkklokken van Mill (Discussies in Mill). Het is geschreven in november 2005 en ook toen al was er sprake van slechte of geen verlichting van de wijzerplaat. Lastig als je 's avonds wilt weten hoe laat het is. Waren er toen nog wel enkele cijfers zichtbaar, de laatste tijd werd dat steeds minder. Het was dan ook hoog nodig dat daar iets aan wordt gedaan. Maar reparatie van een torenklok kost veel geld en dat is er blijkbaar niet (genoeg). Nou begrijp ik niet helemaal waarom de kerk er in haar eentje voor op zou moeten draaien, want tenslotte heeft iedereen die in Mill op straat loopt plezier van een goed werkende klok. Dat de reparatie dus uitsluitend door de katholieke parochianen van de Willibrorduskerk moet worden betaald is niet helemaal terecht. Een gul gebaar vanuit de gemeente zou hier helemaal op zijn plaats zijn. Maar daarover lees ik niks in de berichtenstroom die inmiddels op gang is gekomen rond de geldinzameling voor het uurwerk van de Millse kerktoren. Om de € 25.000 bij elkaar te krijgen, worden diverse acties georganiseerd door een speciale werkgroep. Voor een paar euro kun je in het bakje van een hoogwerker zelf gaan kijken hoe het uurwerk eraan toe is. Je wordt 40 meter de hoogte in gestuurd en komt dan ongeveer oog in oog met de klok te staan (4 mei). Spectaculair!
Maar niet iedereen zal het zien zitten om zo de lucht in te gaan. Daarom zijn er ook wat rustigere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een gezinsfietstocht (25 mei) en een veiling (26 oktober). Ook zijn er al sinds enige tijd postzegels te koop met daarop, jawel, een afbeelding van de Millse torenklok. Vanaf vorige week staat er een heuse geldmeter bij de kerk die de stand van het binnengekomen bedrag aangeeft. Die teller stond vandaag op € 9.000 en dan moeten de grote acties nog beginnen. Dat geeft de burger (en in dit geval nog meer de parochiaan) moed!

Ook een positief bericht deze week voor De Kameleon. Eindelijk krijgen ze er de beloofde ruimte bij. De gemeente wil de buitenschoolse opvang Ikke naar een tijdelijk unit bij De Leeuwerik verhuizen, zodat De Kameleon gebruik kan maken van de dan vrijgekomen ruimte in de schoolwoningen waar ze zelf al jarenlang met de ruimte woekert. Tot aan de bouw van de Brede School zit daar dan in ieder geval weer wat meer rek in.

Het Centrumplan blijft nog steeds een 'plan'. Naar een architect voor het Sociaal Cultureel Centrum wordt nu 'gezocht', de selectie is begonnen. Algemeen Belang '90 wil dat het 'plan' nog eens extra op de agenda wordt gezet, de partij spreekt over een 'beeldkwaliteitplan'. Wie dat woord verzonnen heeft, weet ik niet, maar dat was vast geen Neerlandicus! De wens van AB '90 om meer snelheid rond het centrumplan te krijgen, lijkt me in tegenspraak met de gedachte dat er een 'architectuurcoördinator' moet komen om een 'beeldkwaliteitplan' op te stellen. Prachtige termen allemaal, maar nog steeds 'geen schop in de grond'!

Er gebeurt weer van alles in Mill, de lente is echt begonnen!
Maar zonder een hulp in de huishouding dit jaar weer geen grote voorjaarsschoonmaak voor ons! Kijk ook op Station-Mill en zet er zelf ook eens een advertentie of oproep op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten