zondag 29 juni 2008

Lange-termijn plan van Mill wordt werkelijkheid?

Heeft déze burgemeester het dan toch voor elkaar? Zal zíjn naam blijvend aan het vernieuwde centrum van Mill gekoppeld worden. Na jarenlange discussies over 'Het Centrumplan' heeft de gemeenteraad van Mill op donderdag 26 juni unaniem groen licht gegeven voor dit prestigieuze plan. Nu zou er dan iets moeten gaan gebeuren.
Maandag 30 juni wordt de symbolische aftrap gegeven door het pand van voormalig garagebedrijf Vlaar echt te gaan slopen. Eerder stond er boven een bericht op deze blog al dezelfde (truc)foto, maandagavond weten we of het dit keer wél werkelijkheid is geworden!
En dan....gebeurt er tot eind 2009, begin 2010 weer helemaal niks zichtbaars. Het is te hopen dat het terrein na de sloop van Vlaar tot die tijd niet als een kale vlakte blijft liggen. De periode is lang genoeg om er wat tegels in te leggen met een paar struiken er omheen, desnoods als tijdelijke parkeerplaats. Nú is het geen gezicht als je Mill inrijdt, maar anderjalf jaar níks op die punt is ook niet bepaald mooi.
De tijd tot het begin van de werkelijke werkzaamheden zal gebruikt moeten worden om met betrokken ondernemers en particulieren om de tafel te gaan zitten. In het persbericht dat ik daarover las, stond dat die onderhandelingen verder afgerond moeten worden. Van diverse kanten heb ik echter begrepen dat die onderhandelingen nog maar nauwelijks begonnen zijn.
Het staat er allemaal zo mooi en het lijkt of de gemeenteraad het - voor deze ene keer - helemaal met elkaar eens was. Maar in De Gelderlander lees ik toch ook enkele kritische noten waaruit je zou kunnen afleiden dat die unanimiteit een beetje geforceerd is. De naam Hans Verheijen komt naar voren op die punten waar bezwaren weggepoetst moeten worden. Henk Baltussen (auteur van het artikel in De Gelderlander van 27 juni) laat de burgemeester tot 3 keer toe eventuele belemmeringen luchtigjes van tafel vegen.
Het zal mij ook benieuwen hoe lang de euforie blijft duren. Er zullen nog heel wat raadsvergaderingen en discussies op ander niveau nodig zijn voordat het eerste nieuwe gebouw (het Sociaal Cultureel Centrum waarvoor Mariënweerd, de bibliotheek en de Concertzaal zullen moeten wijken) er werkelijk staat.

Tegelijk met het nieuws over het Centrumplan, kwam ook het Kees Bastiaanshuis weer in beeld. Nu Maasland de zekerheid heeft dat het plan doorgaat, heeft ze aangekondigd de sloop van het pand niet uit te willen stellen. Een tegenslag voor de stichting Kees Bastiaansmanifestatie, die eind 2009 in het pand aan de Bernhardstraat 6 een expositie wil houden van het werk van de Millse kunstenaar, om zo zijn honderdste geboortejaar te vieren. Vertraging zou namelijk wel een kostenpost van € 20.000 opleveren. Een heel bedrag, vergeleken met de 11,6 miljoen die de gemeente Mill zal moeten ophoesten om haar aandeel in het Centrumplan te kunnen leveren. Kom op gemeente, dat geld valt heus wel ergens op terug te verdienen. Van de ene kant (te) grootse plannen met Mill hebben en van de andere kant van die kleinburgerlijke zuinigheid ten toon spreiden, dat past niet bij elkaar.

Een gedenkwaardige dag voor Mill, die 26 juni 2008. Vanaf deze datum gaan de basisscholen De Leeuwerik en De Straethof onder één naam verder als LenS. Daarmee is de fusie tussen de katholieke basisscholen een feit. Later zal deze nieuwe basisschool LenS samen met openbare basisschool De Kameleon een nieuwe brede school betrekken. Maar daarover zijn de plannen nog (steeds) niet rond. Recentelijk werd zelfs het plan geopperd om géén nieuwe locatie te bouwen, maar gebruik te maken van de 2 huidige schoolgebouwen.

Wat de uitkomst van de diverse onderhandelingen en discussies ook zal zijn, vast staat dat er toch iets dreigt te gaan gebeuren in ons tot nu toe zo rustige dorp. De bewoners van Mill kunnen zich gaan voorbereiden op een centrum dat gedurende langere tijd meer op een puinhoop zal lijken dan op een plek waar je graag je boodschappen doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten