zondag 19 april 2009

Kunst10daagse St. Anthonis

Dit jaar organiseert de Kunstkring uit de gemeente St. Anthonis niet één weekend, maar 10 dagen een open atelier- en galerieroute. Voor ons aanleiding om weer eens wat kunst uit de regio te gaan bekijken. Allereerst doen wij daarbij Lunchroom Markant aan om te eten en en passant kunnen we daar de geschilderde en getekende strandlandschappen van José Haggenburg bekijken. Maar om een echt overzicht te krijgen van wat er allemaal te zien is dit jaar, gaan we na de lunch naar het gemeentehuis om een route op te halen. We besluiten om te beginnen bij José's huisje (inderdaad dezelfde José Haggenburg van hierboven) waar voor de gelegenheid het duo Maartje van Broekhuizen en Mirthe Wacki neergestreken zijn en hun 'kartonconcept' ter plekke uitwerken. Maar onderweg daarheen stranden we eerst bij Saskia Weerepas die prachtige 'culinaire' schilderijen maakt. Onze volgende stop is de voormalige bibliotheek waar het project 'Queens' van Ingeborg Steenhorst en Jacqueline Hendricks te zien is. Een combinatie van mode en schilderkunst voor de liefhebbers. Wij zien er niet echt de kunst van in en gaan verder naar Jos van Beek waar je vrolijk wordt van zijn kleurige schilderijen. Ook van de bronzen beeldjes van Anke Birnie die overal in huis hangen en staan, word je blij.

Voor onze volgende bestemming gaan we eerst de auto ophalen, want de Gemertseweg in Oploo is niet op loopafstand als je in St. Anthonis aan de wandel bent. We gaan kijken bij Marleen van de Steeg - van Kemenade die prachtige beelden maakt. Het is druk, erg druk bij haar atelier en dat is niet voor niks. Ook wij zijn weer vol bewondering en net zoals 2 jaar geleden duurt het niet lang voordat we besluiten om hier wat te kopen. Twee van de muzes die tentoongesteld staan, worden binnenkort ons eigendom en een derde muze zal Marleen speciaal voor ons gaan maken. Net zoals de 'nichtjes uit Asten' (zie afbeelding, de naam heb ik er zelf aan gegeven omdat Marleen een achternichtje van me is) zullen deze 3 muzes prima in ons huis passen. Haar werk vindt vanmiddag gretig aftrek bij nog meer bezoekers, en terecht.

We willen eigenlijk nog heel veel zien, maar vanwege de tijd moeten we keuzes maken. We gaan daarom naar het volgende adres, namelijk naar het atelier van Margriet van Berkom. Haar schilderijen en beelden zijn letterlijk ronduit grappig en hebben een héél klein beetje gelijkenis met het werk van Botero. Via haar atelier kun je achterom naar het woonhuis van Maartje van Duijnhoven die 'strakke' schilderijen maakt in vrolijke kleuren. Sommige van haar werken doen denken aan Chinese bruidskasten met gouden opdruk en helderrode en zwarte vlakken.

Na al deze vrolijke kleuren rijden we naar Wanroy waar we in het atelier van Carla Rovers naar keramische en stenen beelden kijken. Haar werk kenmerkt zich door heel strakke vormen maar wel met een vloeiende lijn erin. Het is vooral de 'kunst van het weglaten' die haar beelden zo bijzonder maakt.

Onze laatste kunstenaar die we bezoeken is er één die wat breder bekend is dan louter in deze regio. Het gaat om Pieter Kortekaas die al vanaf 1965 met beeldhouwen bezig is. In zijn woning aan de Sambeeksedijk in St. Anthonis tref je zijn ontwikkeling in de tijd aan. Prachtige bronzen beelden waaraan je onmiddellijk de kunstenaar herkent. In de tuin staan zijn kunstobjecten voor kinderen die hij in de periode rond 1970 maakte, maar ook andere sculpturen van hem staan hier de tijd te trotseren.
Wij hebben een prachtige middag in de regio meegemaakt, volgend jaar weer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten