zaterdag 4 april 2009

Heeft Mill nog wel een Centrumplan nodig?

De lente is begonnen, ook in Mill. Met dit mooie weer is het zonde om binnen te zitten en daarom werden er deze week wat meer en langere wandelingen met de hond gemaakt dan strikt noodzakelijk was. Als plichtsgetrouw mens dat het bij tijd en wijle heel druk heeft, vind ik het een aardig idee om 'het nuttige met het aangename' te verenigen. Wat is er dan leuker dan te genieten van de warme voorjaarszon terwijl de hond uitgelaten wordt?

Tijdens die wandelingen viel het mij op hoeveel winkels er de laatste tijd mee zijn opgehouden te bestaan in het centrum van Mill. Dat zorgt voor kale plekken die schijnbaar niet opgevuld kunnen worden. Het lijkt erop dat de winkeliers in Mill het niet gemakkelijk hebben. Er staan nogal wat panden leeg, enkele voorbeelden daarvan zijn:
  • Slagerij Jansen en Schildersbedrijf v.d. Bogaard aan de Hoogstraat
  • Auberge De Stoof, de 'Natuur'winkel ernaast en aan de overkant de zaak met zonwering enz. in de Kerkstraat
  • Woningstoffeerderij Lamers en Mini en Maxi in de Stationsstraat
Wat de oorzaken zijn zal voor iedere zaak op zich wel verschillend zijn. Een pand kan ook leeg komen te staan door verhuizing naar een andere - betere - locatie, of de eigenaar kan vinden dat hij lang genoeg gewerkt heeft en er zijn geen opvolgers. Dat gebeurt altijd en overal, maar zou geen probleem hoeven te zijn voor het centrum van een dorp als de leegkomende plek snel opgevuld wordt door een andere winkel. Maar dat lijkt niet het geval te zijn, het centrum van Mill is aan het leeglopen. Nu geven we tegenwoordig voor alles wat niet helemaal volgens plan verloopt de schuld aan de kredietcrisis, dat zal hier deels ook wel het geval zijn.

Maar moeten we dat dan maar gewoon laten gebeuren als dorp? Moeten we gewoon gaan zitten wachten tot er straks geen winkels meer zijn in Mill? Of ligt hier een taak voor de gemeente? Wat zou er gebeuren als de gemeente subsidie gaat geven aan ondernemers die het moeilijk hebben? In plaats van geld in een centrumplan pompen dat straks nog duurdere locaties oplevert die weinig Millse ondernemers kunnen betalen, wordt het misschien tijd om het centrum van Mill te redden nu het nog de moeite waard is. Mill is een klein dorp, maar wel een dorp met veel voorzieningen. Op een paar vierkante meter vind je hier alle winkels die nodig zijn voor de dagelijkse boodschappen. Het zou jammer zijn als we straks voor de boodschappen kilometers verderop moeten.

Bewaar het goede, wacht niet tot er niets meer te redden valt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten