zondag 10 mei 2009

Domino-day begint in Mill?

Gisteren waren wij bij vrienden op bezoek die zo gelukkig waren hun huis wél te verkopen en inmiddels in een gloednieuw appartement wonen. Zij wel, wij moeten nog even wachten.
Van dat wachten word je op een gegeven moment moe, je wilt wel eens wat doén! Mijn echtgenoot bedacht een geweldig plan om de huizenmarkt weer op gang te helpen, ik wil het hier graag uitleggen.
Om te beginnen moet de overheid of een door de overheid gesteunde bank één huis dat op de markt wordt aangeboden aankopen voor de gevraagde prijs. De verkoper van dat huis moet tegelijkertijd met het verkoopcontract een overeenkomst tekenen dat hij binnen een week een ander huis voor de gevraagde prijs koopt. De eigenaar daarvan krijgt dezelfde overeenkomst te tekenen enzovoort, zodat als het ware een hele rits huizen elkaar als dominostenen op weg helpt. Daardoor ontstaat er een flinke beweging in de markt die de zo nodige impuls zou kunnen zijn om de nu stagnerende huizenverkoop weer op gang te brengen.
Voordeel van zo'n opzet is dat het afgelopen is met de kat uit de boom kijken en wachten tot er misschien ergens op de markt prijsdalingen zichtbaar worden. De beweging die er op dit moment is in de huizenmarkt komt van onderaf en heeft nog niet de potentie veel in beweging te zetten. Een klein rijtje dominostenen dat stagneert zogauw er naar een hoger segment moet worden overgeschakeld. Als de eerste dominosteen een pand betreft uit een hogere prijsklasse wordt de beweging groter omdat er meer beweging naar zowel duurdere als goedkopere huizen zal zijn. Eigenaren van grote en dus duurdere woningen wíllen wel doorstromen naar een huis met een hogere vraagprijs, maar dan moet er wel eerst verkocht kunnen worden. Banken zullen ook gemakkelijker een hypotheek verstrekken als er meer vermogen vrijkomt.
Ook grote makelaarsorganisaties zouden kunnen overwegen om dit plan ten uitvoer te brengen. Eenmaal een grote investering zorgt ervoor dat hun handel weer als vanouds gaat lopen. Een eenvoudig idee met verstrekkende gevolgen waarbij wij graag onze woning als eerste te koop aanbieden: overheid, bank of makelaar - u zegt het maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten