dinsdag 5 januari 2010

Een wit begin

We zijn het jaar wit begonnen, alhoewel we de witte kerst maar nauwelijks haalden. Maar op 2 januari zette de winter van 2010 in en voorlopig ziet het ernaar uit dat we er een hele tijd mee blijven zitten! Zo ook met de laag sneeuw in het centrum van Mill. Dat de gemeente niet alle straten sneeuwvrij maakt, zal z'n (financiële) oorzaak hebben. Dat echter de goede oude gewoonte om gewoon je eigen stoepje even te vegen hier niet erg populair is, blijkt ook nu weer. De koningin sprak er zelfs over in haar kersttoespraak ("Vroeger was er vrijwel overal burenhulp en vormde nabuurschap de basis van de samenleving. Men kende elkaar. Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste...") Maar die 'naaste' moet wel veilig over de stoep kunnen lopen, ook als het gesneeuwd heeft! Sneeuwruimen is een eenvoudige manier om iets goed te doen voor een ander en het geeft nog een fijn gevoel ook. Lekker bezig zijn in de buitenlucht, je krijgt het er heerlijk warm van. Zelfs met deze temperaturen!

Lekker warm is het meestal ook in Spanje of in Zuid-Amerika of andere landen waar Spaans gesproken wordt. In deze winterse kou was ik gisteravond op weg - over stoepen vol sneeuw - naar mijn eerste Spaanse les in Gemeenschapshuis Mariënweerd. Na bijna 5 jaar in Mill te wonen, was dit de eerste keer dat ik daar binnenliep. Een paar jaar geleden wilde ik er ook al eens een cursus volgen, maar die ging toen wegens gebrek aan belangstelling niet door.
Voor deze cursus Spaans hadden zich echter 12 mensen aangemeld en de eerste les was meteen behoorlijk pittig. Na een korte kennismaking gingen we aan de slag met het introductieboekje om een beetje 'op te warmen'. De letters van het alfabet, de namen van de dagen en maanden, uitspraak van getallen en onszelf voorstellen in het Spaans. Het kwam allemaal al aan de orde. Verder hebben we al wat uitspraakregels behandeld en het huiswerk voor volgende keer doorgenomen. Dat wordt nog hard werken om dat eerste hoofdstuk dan onder de knie te hebben. Na deze 'warming up' volgen er nog 12 lessen die om de 14 dagen gegeven worden. Het boek dat we meekregen bevat 12 hoofdstukken, voor iedere les één. Het leuke is dat ik deze cursus samen met mijn echtgenoot ga volgen, zodat we thuis samen kunnen oefenen. Hij heeft gisteravond gemist vanwege een belangrijke vergadering die ook voor die datum gepland stond, maar vanavond krijgt hij zijn 'eerste les' van mij en dat is dan meteen een mooie oefening voor mezelf.
¡Hasta la proxima vez!

Zaterdagavond nog een prachtige aflevering van KRO's Profiel gezien (een herhaling van 9 mei 2009) over Rowwen Hèze. Het hele verhaal van deze succesgroep uit De Peel, waar Mill tenslotte ook nog net onderdeel van is, wordt uit de doeken gedaan. Wat daarbij vooral opvalt, is hoeveel plezier ze er zelf nog steeds in hebben en hoe bijzonder het dorp is waar ze vandaan komen (America, gemeente Horst). Als echte 'dochter van De Peel' kan ik ontzettend genieten van de muziek van Rowwen Hèze en van de verhalen over De Peel. Niet voor niets is het nummer 'De Peel In Brand' mijn favoriet, het vertelt precies hoe het is om in De Peel op te groeien! Kijk hieronder de aflevering via Uitzending Gemist.



Deze week op Lievendags Weblog: TwintigTien


Geen opmerkingen:

Een reactie posten