zondag 4 maart 2007

Dubbele paspoorten

Er is al veel over gezegd, maar nooit hoor ik het enige argument dat echt hout snijdt. Het gaat niet om het paspoort, het boekje, zelf. Het gaat om het gevoel voor solidariteit en trots dat we nodig hebben in Nederland. Zeker van de mensen die ons land mogen regeren, verwachten we een hoge mate van solidariteit. En hoe je het ook wendt of keert, ik denk dat personen met een dubbele nationaliteit juist gezegend zijn met éxtra soldariteit. Altijd zijn zij zich bewust van hun afkomst, in Nederland worden ze als allochtoon beschouwd en in hun land van herkomst zijn ze juist de buitenlander. Dat betekent dat je met veel trots van beide landen heel veel moet houden om je daar overeind te kunnen houden. Het lijkt me duidelijk dat de dubbele nationaliteiten in onze regering heel bewust gekozen hebben voor Nederland, dus daar ook al hun solidariteit voor inzetten. Zij moeten er juist meer moeite voor doen om dat ook te laten zien, het is voor veel mensen minder vanzelfsprekend.

Vergelijk het met de katholieken boven de rivieren, die zijn bewuster met hun geloof bezig en er daardoor trotser op dan Brabanders en Limburgers die er als vanzelfsprekend mee groot geworden zijn. Om die vergelijking voort te zetten: uit ervaring weet ik dat Brabanders in de Randstad helaas op allerlei manieren proberen om 'onzichtbaar' op te gaan in de 'Hollandse' massa. Zolang als ze hun mond maar dichthouden is dat geen probleem, de zachte g blijkt echter moeilijk te verbloemen. Het Brabantse accent krijgt echter juist zijn charme als de gebruiker ervan zich verder helemaal heeft aangepast aan het leven tussen de 'Hollanders'. Dat betekent dus ook solidair zijn met de stadsmens en de meestal geëngageerde, politiek bewuste Brabander zal dan ook met trots opkomen voor diens belangen. Maar als je aan een ingeburgerde Brabander in bijvoorbeeld Utrecht vraagt of hij zich Brabander of Utrechter voelt, dan geeft hij waarschijnlijk een zeer diplomatiek antwoord. Het antwoord zal namelijk geografisch afhankelijk zijn van de afkomst van de vragensteller. Dat betekent absoluut niet dat je niet solidair bent met de anderen, maar mensen hebben wel de neiging om 'ergens bij te horen'.

Dat geldt natuurlijk ook voor de 'allochtone' leden van onze regering. Zij hebben duidelijk gekozen dat ze bij Nederland willen horen, daar zullen ze zich dan ook helemaal voor inzetten. En natuurlijk is het goed als een mens trots is op zijn afkomst, waarom zouden we daar een discussiepunt van moeten maken? Het zou juist nadelig zijn voor Nederland als we geregeerd zouden worden door ministers en staatssecretarissen die hun verleden gedeeltelijk weggestopt hebben. Laat ze lekker hun dubbele nationaliteit houden, geen gezeur en gewoon aan het werk! Ons land kan wel wat bewuste, trotse mensen gebruiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten