zaterdag 19 mei 2007

Niks aan de hand

Een rare week was het, halverwege leek het al weekend. De woensdag voelde als vrijdag en de vrijdag was tegelijkertijd maandag én begin van het weekend. Wordt daar maar eens wijs uit! Zo'n gebroken week is voorbij voordat je het weet. Als je niet héél goed oplet, weet je eigenlijk niet of er wel iets bijzonders gebeurd is. En ik heb dus niet opgelet, deze week was er volgens mij niks aan de hand in Mill.

Een snelle blik op www.inmill.nl maakte me geen steek wijzer, het zorgvuldig nalezen van De Gelderlander leverde ook al niks op. Wel opvallend in die laatste krant waren 2 tegenstrijdige berichten op één pagina: "Recordpoging drummen geslaagd" (Vrijdag, 18 mei 2007 - OVERLOON) en "Het moet stiller in natuurgebied" (Vrijdag, 18 mei 2007 - 's HERTOGENBOSCH). Het zal wel niet grappig bedoeld zijn geweest, maar het stond er wel leuk. Verder geen spectaculair nieuws uit de buurt, gelukkig geen ontsnapte gorilla of een weggevlogen witruggier.

Trouwens, op faunagebied was er toch wel bijzonder nieuws uit de regio. In Landhorst werd een Siamees tweelingkalf geboren. Bij veehouder E. Rijkers (voor mensen die ons wat beter kennen: de naam is puur toeval ;-)) kalfde Pieta 108 een wel heel bijzonder kalf. Niet langs de natuurlijke weg, maar via de keizersnede kwam er een - helaas al overleden - Siamees tweelingkalf ter wereld. Maar ook al was het wel levend geboren, dan had het volgens een Utrechts deskundige geen behoorlijke levenskans gehad.

In De Koerier van deze week op de voorpagina een zagende burgemeester Verheijen. Hij opende op die manier het Senioren Hobby Centrum in Mill. Een nieuwe mogelijkheid om te klussen voor 55-plussers. Dat het zover moet komen, dat er speciale centra opgericht moeten worden voor mensen van 55 jaar en ouder. Stel, je bent 45 en je wilt ook graag het geheim van glas-in-lood doorgronden of je bezighouden met hout. Dan moet je wel 10 jaar wachten voordat je daarvoor in Mill terecht kunt. Of stel, je bent 56 en je wilt helemaal niet met al die oude mensen klussen, maar gewoon fijn tekenen en schilderen met de jeugd van Mill. Kan dat dan wel? Of sturen ze je naar het Senioren Hobby Centrum, want verschil moet er zijn. Ik krijg er een akelig gevoel van dat we alles zo op moeten delen in leeftijden. Zeker in deze tijd, nu de pensioenleeftijd zelf gelukkig ook op de helling staat. Want wanneer ben je tegenwoordig eigenlijk een senior? Senior betekent volgens Van Dale 'iemand die behoort tot een oudere generatie of jaargang'. Die betekenis is natuurlijk nogal relatief, ouder dan wie of wat? Ooit was je al stokoud als je 55 werd, maar dat is lang geleden.

Toen Willem Drees de AOW introduceerde in 1956 was de gemiddelde levensverwachting van de man 69 en van de vrouw 71. De levensverwachting bij geboorte was in 2005 voor mannen 77,2 jaar en voor vrouwen 81,6 jaar. Het CBS verwacht dat de levensverwachting in de periode 2006-2050 verder zal toenemen van 77,2 tot 81,5 jaar voor mannen en van 81,6 tot 84,2 jaar voor vrouwen.
Het ziet er naar uit dat het Senioren Hobby Centrum het in de komende jaren drukker zal krijgen dan de jongerendisco en de jeugdhobbyclubs. Iedere 55-plusser kan er - indien toch gewenst - nog bijna 30 jaar van 'genieten'.

Verder niks aan de hand hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten