zondag 14 oktober 2007

Een week vol geheimen

Deze week was de laatste van de kinderboekenweek. Op school werd daar natuurlijk veel aandacht aan besteed en het onderwerp - sub rosa - leende zich voor spannende lessen. Kinderen kregen aan het begin van de boekenweek een geheime code die ze zelf mochten ontcijferen en alle groepen bedachten iets geheims voor de gezamenlijke afsluiting. De bovenbouw organiseerde een speurtocht voor de onderbouw en in de klassen waren geheime hoeken en werden geheime dozen in elkaar geknutseld. Kortom, het was een spannende week voor de meeste kinderen op De Kameleon. Voor mij was het een cadeautje dat ik juist in deze tijd 4 dagen kon invallen in 4 verschillende groepen. Van kleuters t/m groep 8 heb ik mee mogen maken hoe kinderen reageren op geheimzinnige zaken. Ieder op zijn eigen niveau en met eigen ideeën. Maar allemaal even enthousiast en goed gemotiveerd.

Op vrijdagmiddag was het dan ook één groot feest toen dit thema werd afgesloten met een gezamenlijke weeksluiting voor alle groepen. Het kan allemaal nog nét, alle kinderen en leerkrachten samen in de gemeenschapsruimte. Helaas is er tijdens dergelijke evenementen dan geen plaats meer voor belangstellende ouders, terwijl dat eigenlijk zo leuk zou kunnen zijn. Dat is de tol die De Kameleon moet betalen voor het groter groeien in een te klein schoolgebouw.
De weeksluitng werd verzorgd door zowel leerlingen als leerkrachten en er was zelfs een ouder die een geweldige poppenkastvoorstelling voor zijn rekening nam. Uiteraard met de klassiekers Jan Klaassen, een slimme boef en een domme politieagent. De kinderen, klein én groot, hebben zich de longen uit het lijf geschreeuwd om Jan Klaassen te 'helpen'. Volwassenen die denken dat onze kinderen alleen nog warmlopen voor snelle TV-series en gewelddadige computerspelletjes moeten voor de lol eens bij een goede poppenkastvoorstelling gaan kijken, dan zie je dat sommige dingen nooit veranderen!
De leerlingen van de onderbouw lieten korte stukjes zien die vooral bedoeld waren om de kinderen van de bovenbouw te bedanken voor de speurtocht. Alle kleuters samen zongen ook nog een geweldig lied.
Als klap op de vuurpijl kwam de illusionist Arthurelli op bezoek die vreselijke kunsten vertoonde. Hij kreeg het voor elkaar om juf Eri door te zagen, gelukkig lukte het hem later wel om alles weer passend aan elkaar te krijgen. Toen ze dan ook weer 'gewoon' juf Eri was, liet hij haar onder hypnose nog even zweven! Voor de groep 4 waar ik op vrijdag werkte, was het in eerste instantie een raadsel hoe dat allemaal kon. Maar geheimen blijven voor slimme kinderen niet zo heel lang geheim, na wat denken en samen overleggen in de kring na de weeksluiting, kwamen ze er tenslotte uit hoe Arthurelli (meester Arthur) het gedaan moest hebben. Het was niet écht, gelukkig maar, zo konden we allemaal met een gerust hart naar huis.

Reactie:
tonnie kremers 15-10-2007 11:30
Na het verhaal gelezen te hebben moeten jullie wel een geweldige week gehad hebben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten