zondag 28 oktober 2007

Geen woonboten in Mill

(drijvend dorp in Vietnam, foto Riky Lievendag©)

In onze gemeente zijn geen arken geteld en gezien de hoeveelheid beschikbaar water om op te wonen, is dat geen opmerkelijke conclusie die ik vandaag in De Gelderlander las. In het hele Land van Cuijk zijn er slechts 8 aanwezig, 5 in Cuijk, 2 in Boxmeer en 1 in Grave. Maar in Mill en St. Hubert geen één. Gelukkig zal er ook niemand in onze gemeente zijn die dat een gemis vindt.
Wat hebben wij nog meer niet in Mill - zonder dat we dat nou meteen érg moeten vinden?
  • Er zijn geen verkeerslichten in Mill en ik hoop dat dat ook nog lang zo blijft. Het is tegenwoordig iets bijzonders om in een dorp te wonen zonder stoplichten.

  • In Mill is gelukkig geen McDonalds, dus is er nog behoorlijk veel kans op gezonde kinderen die niet te dik worden van al die vette happy meals. Dat er wel drie cafetaria's vlak bij elkaar te vinden zijn, tellen we dan maar even niet mee. Ik hoop tenminste voor 'Eten en Zo' dat er nog een droog frietje te verdienen valt tussen Snackbar De Keizer en Cafetaria De Frietkraam in.

  • We hebben geen station in Mill, wél een Stationsstraat. Ook het spoor is niet te vinden, in tegenstelling tot de Spoorstraat. Voorstanders van 'Het Duits Lijntje' pleiten voor reconstructie van de spoorlijn door Mill. Waarschijnlijk zal die trein voorlopig wel niet hard gaan rijden.

  • Wie een slager zoekt in Mill, kan die sinds enkele maanden niet meer vinden. Voor vers vlees moet men nu helaas naar de supermarkt of naar een ambachtelijke slager buiten de gemeente.

  • Nog even en dan is er ook geen klok meer te zien op de kerktoren, alhoewel dit item eigenlijk niet in dit rijtje thuis hoort. Die klok is er namelijk wél, maar door kapotte verlichting alleen overdag te zien. Ik ben benieuwd of de oproep van de pastoor om de broodnodige reparatie financieel te steunen al gehoor heeft gekregen.

  • In Mill is ook geen HEMA, V&D, C&A of ander groot warenhuis en dat is prima zo. Laat die zich maar fijn in de onpersoonlijke centra van andere plaatsen vestigen. Waar je ook komt in Nederland, in iedere stad vind je dezelfde winkels en moet je soms lang zoeken naar iets karakteristieks van de plaats waar je bent. Daar hebben we hier geen last van, Mill is gewoon Mill zonder flitsend, nieuw, onpersoonlijk centrum, maar met onze eigen winkeliers die hun zaak misschien wel liever in een gezéllig centrum zien.

  • In Mill is ook geen Brede School en de vraag is of die er nog ooit zal komen. Volgens een van de directeuren van de Millse schoolbesturen moet Mill mee in de vaart der volken... Maar wil Mill dat ook?
Gelukkig is er ook heel veel wel aanwezig in Mill, een dorp waar het goed wonen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten