zondag 21 oktober 2007

Geheimzinnigheid in de Stationsstraat

Op de geheimzinnige afsluiting van de kinderboekenweek, waar ik vorige week over schreef, wil ik deze week nog een keer terugkomen. Maar dan gaat het niet over kinderboeken, ook niet over school, maar over geheimzinnigheid bij ons thuis in de Stationsstraat.
Wij wonen in een huis dat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Toen wij er net woonden, kregen we vaak de opmerking te horen dat ons huis op een 'Cluedo-huis' leek. Men bedoelde dan dat er met zoveel vertrekken en zoveel deuren veel mogelijkheden waren om dat spel in levende lijve te spelen. Daar zijn wij toen eens stevig over na gaan denken en nu organiseren wij al 3 jaren op een rij op een zaterdag in oktober een avond vol vragen en moeilijke opdrachten.
Het thema voor zo'n avond ontlenen wij echt letterlijk aan het verleden van ons huis. wij hebben namelijk uit betrouwbare bron vernomen dat onze woning lang geleden als Boerenleenbank in gebruik was. Dat schept mogelijkheden te over om het over vermissingen en verduisteringen te hebben die, uiteraard, opgelost moeten worden.
Het eerste jaar volgden wij vooral het spelverloop van Cluedo, voor de kenners onder u: men dient te raden wie er vermoord is, in welk vertrek en met welk wapen. We verzonnen een moord, 6 potentiële daders en 6 wapens. De 6 vertrekken waren gewoon onze 4 kamers beneden, keuken en berging waar het spel gespeeld werd. De aanwezigen gingen vervolgens in groepen zoeken naar allerlei aanwijzingen die wij overal in huis verstopt hadden. Iedere groep kreeg per vertrek een kwartier de tijd om te zoeken en het mooie was dat er dingen ontdekt werden in ons huis waarvan wij zelf nog geen weet hadden! In alles zagen de spelers een aanwijzing, maar de oplossing was toch moeilijker te vinden dan men oorspronkelijk dacht. Omdat we toen ook nog niet zo lang in Mill woonden, was het voor de aanwezige gasten meteen een mooie gelegenheid om ons huis eens goed te bekijken.
Zo'n Cluedo-spel kun je natuurlijk maar één keer in je eigen huis spelen, dus vorig jaar moesten wij iets anders verzinnen. Wij maakten daarom bekend dat er nog een oude kluis in onze kelder stond waarvan de combinatie gevonden moest worden. Door het oplossen van een aantal vragen en opdrachten (verspreid over de verschillende vertrekken van ons huis) kreeg men een aantal cijfers en letters die in de juiste volgorde de correcte combinatie opleverden. Door het intoetsen van de oplossing, konden de winnaars een beveiligde internet-pagina openen.
Dit jaar hebben we het ook weer achter de rug, deze keer moest een e-mail adres van een voortvluchtige boekhouder gevonden worden d.m.v. het oplossen van 9 pittige vragen en opdrachten. Als er uiteindelijk een mail naar het juiste adres werd gestuurd, kwam er per omgaande een bericht terug dat de oplossing helemaal correct was!
Voor volgend jaar gaan wij opnieuw een verhaal met daarbijbehorende vragen verzinnen. Wij hebben de smaak te pakken, evenals de gasten die ieder jaar weer met veel enthousiasme onze 'problemen' komen oplossen.
Wonen in een oud, karaktervol huis heeft veel voordelen, het leent zich prima voor avonden vol geheimen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten